Parchetul European (EPPO) a coordonat pe data de 20 octombrie 2021 o operațiune în care autoritățile de aplicare a legii au făcut percheziții, au obținut mandate de arestare și au aplicat sechestre de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria, se arată într-un comunicat al EPPO.
Cele 10 persoane reținute sunt suspectate că au constituit un grup infracțional organizat și au obținut rambursări ilegale de TVA. Suspecți, printre care 3 membri ai organizației criminale italiene ‘Ndrangheta, ar fi folosit o așa-numită schemă de fraudare a TVA de tip carusel prin revânzarea unor autoturisme de lux de mai multe ori în diferite țări ale UE. Ei au pretins în mod fals că au încheiat tranzacții și au plătit impozite, apoi au solicitat restituirea TVA. Prejudiciul se ridică la cel puțin 13 milioane EUR.
Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Un dealer auto din Italia a importat mașini de lux de la dealeri din Germania și a beneficiat de scutiri la plata TVA invocând regimul intracomunitar al TVA, potrivit EPPO.
Achiziția a fost făcută mai întâi între o firmă fantomă din Germania și o persoană fizică din Italia. Au simulat astfel o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA. Au reușit astfel să ascundă atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real. Apoi, cumpărătorul privat din Italia a re-vândut în fals autoturismele către dealerul din Milano.
Schema frauduloasă a permis făptașilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al autoturismelor și permițându-le să transfere sume mari în cash în străinătate prin transferuri individuale de peste 70.000 de euro fiecare.
După percheziții, au fost confiscate în Germania 13 autoturisme de lux. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania și pusă în executare de Departamentul de Investigații Criminale al Poliției din Bavaria de Nord și de Poliția economică din Italia.
„Este primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității noastre, și sunt încântată că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență judiciară reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; focus pe recuperarea efectivă a prejudiciului”, a declarat procurorul șef al Parchetului european, Laura Codruța Kövesi.